Studenti EF připravili netradiční módní přehlídku

Studenti Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity připravili na začátku prosince neobvyklou módní přehlídku v prostorech kavárny Kredance v Českých Budějovicích. Celá akce se uskutečnila ve spolupráci s občanským sdružením FOKUS, které se zabývá pomocí a podporou lidem s duševním onemocněním.

U příležitosti otevření obchodu s oblečením se zajímavým názvem L’Skříň Boutique, který provozuje neziskové sdružení FOKUS České Budějovice, pomohli studenti Ekonomické fakulty zorganizovat na začátku adventu módní přehlídku v netradičním pojetí. „Cílem akce bylo představit tento druh sociálního podnikání, který z hlediska oblékání uspokojí zákazníky všech věkových kategorií i módních stylů. Navíc mohou přispět na dobrou věc,“ uvedla Iveta Pavezová z Katedry obchodu a cestovního ruchu, která odborně vedla studenty při přípravě projektu. „Akci studenti zorganizovali velice profesionálně,“ dodala zástupkyně sdružení FOKUS ČB Iva Černá.

Návštěvníci kavárny Kredance v Riegrově ulici tak mohli v prvním adventním týdnu načerpat inspiraci na vánoční dárky jak pro sebe, tak pro své blízké a přátele. Na své si přišli vyznavači konzervativního stylu, ale i ti odvážnější, kteří se nebojí vyzkoušet například vintage nebo orientální styl.

Před samotnou přehlídkou a v jejím průběhu jsme se snažili navodit příjemné prostředí se svitem svíček a tematickou hudbou. Pro příchozí pak byl připraven welcome drink a malé vánoční překvapení,“ přiblížil atmosféru student Oleksandr Matiko. „V rámci netradičního stylu celé akce jsme nabídli návštěvníkům bio catering, mohli ochutnat například řepný čokoládový dort a focacciu s hummusem nebo dipem z červené řepy,“ podotkla studentka Kristýna Škabradová.

Doprovodným programem bylo vystoupení orientální tanečnice, které navazovalo na indickou sekci, a představení sdružení FOKUS České Budějovice. Lidé s duševním onemocněním, o které toto občanské sdružení pečuje, se také podílejí na chodu butiku. „Především upravují a žehlí oblečení, vytvářejí nápadité doplňky či bižutérii nebo se podílejí na prodeji přímo v obchodě,“ přiblížila Iva Černá sociální zaměření butiku L’Skříň, jehož činností není jenom prodej, ale i jakási „knihovna“ s oblečením, kde se však místo knížek půjčují právě vybrané oděvy.

Módní přehlídka, kterou jsme organizovali v rámci výuky, nám dala mnoho praktických zkušeností. Přejeme novému butiku mnoho spokojených zákazníků, kteří se sem budou rádi vracet,“ uzavřel úspěšný projekt student obchodního podnikání Adam Petráš.